Menu Sluiten

Astrid Lampe wint Schrijversprijs der Brabantse Letteren

Arthur Umbgrove beste debutant, Publieksprijs voor Eus Roovers

De tweejaarlijkse Schrijversprijs der Brabantse Letteren is toegekend aan Astrid Lampe. Lampe, geboren in Tilburg, kreeg de juryprijs van € 5.000,– voor haar dichtbundel Spuit je ralkleur.

 

De prijs van € 2.500,– voor de beste Brabantse debutant, ging naar de in Vught geboren Arthur Umbgrove met het boek Midden op de weg, zo hard mogelijk. De Publieksprijs van €1.000,– was voor de Oosterhoutse kinderboekenschrijver Eus Roovers, met zijn debuut Reus en dwerg. De Prijzen der Brabantse Letteren werden op zaterdag 11 maart uitgereikt tijdens de Literaire Debutantendag in het Chassé Theater in Breda.

 

Schrijversprijs 2007 voor Astrid Lampe

In de derde editie van de Prijzen der Brabantse Letteren was de Schrijversprijs deze keer bestemd voor het beste Brabantse boek van 2005/2006. Volgens de jury, bestaande uit Rob Schouten, Arie Storm en Mieske van Eck, maakt Astrid Lampe ‘onweerstaanbare salto’s en buitelingen in de taal, alsof ze die zojuist heeft uitgevonden en lijkt ze zich van conventies in het geheel niets aan te trekken.’ Spuit je ralkleur is ‘een boek vol vaart en kleur en fantasie’ dat ‘in oorspronkelijkheid, durf en taal de andere overtreft‘, aldus het juryrapport. Lampe kreeg de prijs uit handen van de gedeputeerde voor cultuur van de provincie Noord-Brabant, Wim Luijendijk. De overige genomineerden waren A.F.Th. van der Heijden, Stijn van der Loo, Marco Kamphuis en Margriet Heymans.

 

Debutantenprijs 2007 voor Arthur Umbgrove

De prijs voor de beste Brabantse debutant van de afgelopen twee jaar ging naar Arthur Umbgrove. Over Midden op de weg, zo hard mogelijk schreef de jury: ‘een even wonderlijk als realistisch als hilarisch als ontroerend verhaal, een boek met maatschappelijke urgentie.’

 

Van de drie genomineerde boeken is deze roman ‘het meest áf’, aldus de jury. Umbgrove geeft, ondanks dat het om een debutant gaat, blijk van ‘een eigenlijk al volgroeid schrijverschap’. De prijs werd overhandigd door Stijn van der Loo, de winnaar van de vorige editie van de Prijzen der Brabantse Letteren. Genomineerd waren ook Eus Roovers en Beitske Bouwman.

Eus Roovers winnaar Publieksprijs 2007

De uit Oosterhout afkomstige Eus Roovers mocht de Publiekprijs in ontvangst nemen.

De afgelopen maanden konden lezers via de website van LiBra stemmen op een van de 59 kandidaten op de lijst. Ruim 2100 mensen brachten hun stem uit. Roovers wist bij de stemming onder andere Mariolande Kennedy, Victor Vroomkoning, Willem Iven en Corine Naranji achter zich te laten.

 

De integrale teksten van beide juryrapporten kunt u downloaden op deze website, zie: juryrapporten.

De teksten zijn ook gepubliceerd in het maartnummer (nr. 2) van het magazine Brabant Literair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *